Inför rökförbudet: Restaurangkedjor satsar på snus

Förbudet mot rökning på Sveriges restauranger, barer, pubar och kaféer träder i kraft den 1 juni 2005. Redan idag använder drygt en miljon svenskar snus och alltfler rökare fimpar och går över till snus. De rikstäckande restaurangkedjorna O´Learys och Harrys har nyligen beslutat att i större omfattning erbjuda sina gäster snus från Swedish Match.

– Vi ser det som en servicefunktion att erbjuda snus till våra gäster. Och det är viktigt för oss att arbeta med starka varumärken som exempelvis General, säger Wilhelm Vintilescu, VD för O´Learys.

På O´Learys kommer alla restauranger, 35 stycken, samt de restauranger som öppnar under året, att få en eller två snuskylar. Dessutom kommer skyltar som informerar om att snus säljs sättas upp på toaletterna (!). Toalettutrymmet är en relativt outnyttjad informationsplats och det finns dessutom många gäster som inte vet att det går att köpa snus på krogen. O´Learys är en sportbar med amerikansk prägel.

Även restaurangkedjan Harrys, med 25 restauranger i Sverige, har beslutat att erbjuda sina gäster Swedish Match snus. Varje restaurang kommer att ha nyframtagna snuskylar som är anpassade för de små ytorna som finns i barerna. Redan nu, innan rökförbudet trätt i kraft, arbetar Harrys med att erbjuda sina gäster en rökfri miljö. Harrys restauranger hämtar inspiration från engelska pubar.

– Vi är positiva till rökförbudet och märker att efterfrågan på snus på krogen ökar hela tiden, säger Leif Olsson, inköpsansvarig på Harrys.

Swedish Match har tidigare tillsammans med restaurangerna Sturehof och Riche i Stockholm tagit fram specialdesignade snusautomater som hanterar enbart snus. Dessa ställdes ut i slutet av förra året.

– Vi arbetar kontinuerligt med att ta fram nya lösningar för snus på krogen, bland annat utvecklar vi funktionella och snygga snuskoppar, säger Mikael Arnebert, presschef Swedish Match Division Nordeuropa. Erfarenheterna från Norge som införde rökförbud i juni förra året har visat att efterfrågan på snus bland krogbesökare blir större och större.


Bilder:
Bilder går att ladda ner från bifogad länk: Snuskyl O´Learys's Swedish Match images Personen på bilden är Wilhelm Vintilescu, VD för O´Learys.

För fler högupplösta, snusrelaterade bilder se http://imagebank.swedishmatch.com/ Användarnamn och lösenord är redan ifyllda – klicka direkt på ”Log in”. Sök på till exempel ”snusautomat” eller ”snuskyl”.

Ytterligare information om snusaren och den svenska snusmarknaden finns på www.swedishmatch.com (se speciellt ”Media”/”Snuset i Sverige”/”Snusandet i siffror”). På www.gothiatek.com redogörs för aktuell snusforskning, tillverkningsprocess etc.

För mer information kontakta:
Mikael Arnebert, informationschef/presschef, Swedish Match Division Nordeuropa.
Tel: 08 – 658 02 10, mobil: 070 – 529 02 10

Wilhelm Vintilescu, VD, O´Learys.
Tel: 08-640 10 44, mobil: 070-710 80 05 www.olearys.se

Leif Olsson, inköpsansvarig, Harrys.
Tel: 0346-846 00
www.harrys.seDenna information skickades av Cision http://newsroom.cision.com

Följande filer finns att ladda ned:


PDF