Swedish Match och Scandinavian Tobacco Group tecknar avtal om att bilda ett nytt globalt bolag med inriktning på cigarrer

Efter tillkännagivandet den 15 januari, 2010 om att Swedish Match och Scandinavian Tobacco Group (STG) har för avsikt att bilda ett nytt bolag med inriktning på cigarrer; meddelar Swedish Match idag att transaktionsavtalet har undertecknats av båda parter.

Swedish Match kommer att tillskjuta hela sin cigarrverksamhet, med undantag av massmarknadscigarrer i USA och kommer även att tillskjuta den återstående piptobaks-verksamheten. STG kommer att överföra hela sin tobaksverksamhet (cigarrer, piptobak och finskuren tobak) till det nya bolaget. Det nya bolaget kommer även att inkludera distribution av tändare och tändstickor, levererade av Swedish Match, på utvalda marknader. Slutförande av transaktionen, som är föremål för konkurrensgodkännande, förväntas ske under tredje kvartalet 2010.

”Detta är ett avgörande steg i vår ambition att dra fördel av vårt gemensamma kunnande inom den globala cigarr- och piptobaksindustrin. Genom att etablera denna affärskombination med stor potential och global räckvidd, står vi bättre rustade att driva tillväxt, lönsamhet och långsiktigt aktieägarvärde”, säger Lars Dahlgren, verkställande direktör och koncernchef för Swedish Match AB.

Swedish Match kommer att äga 49 procent av aktierna i det nya bolaget medan de återstående 51 procenten av aktierna kommer att ägas av STGs aktieägare. Jørgen Tandrup, nuvarande ordförande i STG, blir styrelseordförande, och Conny Karlsson, styrelseordförande i Swedish Match, vice ordförande i det nya bolaget. Som tidigare meddelats kommer Anders Colding Friis, verkställande direktör i STG, att tillträda som verkställande direktör för det nya bolaget. STG kommer att kompensera Swedish Match med 30 MEUR för den avsedda ägarfördelningen och de relativa skillnaderna i bolagsvärde (exklusive skulder och kassa). Kontantbeloppet har justerats för Swedish Match minoritetsandel i Arnold André, som exkluderas från transaktionen.

Baserat på helårsresultaten för 2009 för Swedish Match och STG, skulle det nya bolaget haft en omsättning på cirka 690 MEUR, EBITDA på cirka 140 MEUR och en cigarrvolym på mer än 2,5 miljarder cigarrer. STGs försäljning och EBITDA proforma i tobaksverksamheten under 2009 var cirka 320 MEUR respektive 70 MEUR, med omkring 3 500 medarbetare. För helåret 2009 var försäljning och EBITDA proforma i verksamheten som skall tillskjutas till det nya bolaget från Swedish Match cirka 370 MEUR respektive 70 MEUR, med omkring 7 000 medarbetare.

Swedish Match huvudsakliga rådgivare i transaktionen har varit Sundling Wärn Partners och KPMG Transaction Services.

Bakgrundsinformation:
Det nya bolaget kommer att ha ledande positioner för premiumcigarrer i USA, europeiska cigarrer samt starka positioner på ett antal andra marknader. Ledande cigarrvarumärken kommer att inkludera bland andra Macanudo, Partagas (US), Punch (US) och La Paz från Swedish Match liksom Café Crème, Henri Wintermans, Colts och Mercator från STG. Ledande varumärken inom piptobak inkluderar bland andra Borkum Riff och Half & Half från Swedish Match samt Erinmore, Clan and W.Ø. Larsen från STG.

Efter avyttringen av cigarett- och snusverksamheterna 2008, består STG’s verksamheter av cigarrer, piptobak och finskuren tobak. STG, med huvudkontor i Danmark, har tillverkningsenheter i Belgien, Nederländerna, Danmark, Indonesien, Dominikanska Republiken, Nicaragua och Honduras.
____________

För information, var vänlig kontakta:
Lars Dahlgren, President och Chief Executive Officer
Kontor 08 658 0441, Mobil 070 958 0441
Joakim Tilly, Chief Financial Officer
Kontor 08 658 0213, Mobil 076 860 9597
Henrik Brehmer, Senior Vice President Corporate Communications
Kontor 08 658 0452, Mobil 076 111 3414
Emmett Harrison, Senior Vice President Investor Relations and Corporate Sustainability
Kontor 08 658 0173, Mobil 070 938 0173
____________

Informationen är sådan som Swedish Match AB (publ) skall offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 26 april 2010 kl. 08.30 (CET).

Swedish Match utvecklar, tillverkar och säljer marknadsledande varumärken inom rökfria produkter, cigarrer och tändprodukter. Koncernens produkter säljs över hela världen med tillverkning i 10 länder. Rullande tolvmånadersomsättning till och med december 2009 uppgick till 14 204 MSEK. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm (SWMA).

____________

Swedish Match AB (publ), SE-118 85 Stockholm
Besöksadress: Rosenlundsgatan 36, Telefon: 08 658 02 00
Organisationsnummer: 556015-0756
www.swedishmatch.com
____________



Denna information skickades av Cision http://www.cisionwire.se
http://www.cisionwire.se/swedish-match/swedish-match-och-scandinavian-tobacco-group-tecknar-avtal-om-att-bilda-ett-nytt-globalt-bolag-med-inriktning-pa-cigarrer

Följande filer finns att ladda ned:


PDF